RK Slovenije
Območno združenje Gornja Radgona

Maistrov trg 2
9250  GORNJA RADGONA

Tel.št.: 02/569 85 30
Tel.št.: 02/569 85 32
Fax:     02/569 85 31
gsm:    041 797 749

e-pošta:
gornja-radgona.ozrk@ozrks.si
Posl. rač.: SI56 0234 1001 5035 528
davčna številka: 32209312

Uradne ure:
Pon., Tor., Čet.: 7.30 - 14.30
Sre.: 7.30 - 15.30
Pet.: 7.30 - 13.30

Skladišče odprto:
ob torkih od:  8. - 10. ure
ob sredah od: 8. - 11. ure

Predsednica:
Silva Vračko

Podpredsednica:
Lidija Žinkovič

Sekretarka:
Katja Makovec

Poslovna sekretarka:
Sabina Srt

Računovodstvo:
SUN d.o.o. Gornja Radgona

Upravljanje piškotkov

Srečanje starejših občanov KORK Črešnjevci-Zbigovci 2018

Sobota, 27. 10. 2018


Na prelepo soboto so prostovoljci KORK Črešnjevci-Zbigovci pripravili srečanje starejših občanov v prostoru Prostovoljnega gasilskega društva Zbigovci.

Srečanja se je udeležilo 105 starejših občanov, katerim so organizatorji pripravili lep in zanimiv kulturni program, jih pogostili in z njimi preživeli čudovit popoldan.

S svojo prisotnostjo so jih pozdravili tudi predsednica RKS - OZ Gornja Radgona Silva Vračko, podžupan Občine Gornja Radgona Robert Žinkovič, predsednica Društva upokojencev Gornja Radgona Inge Ivanek, predsednik PGD Zbigovci Branko Križan in predsednik KORK Črešnjevci-Zbigovci Janko Auguštin.

Kulturni program so izvedli tamburaši Kulturnega društva Peter Dajnko, učenci iz Osnovne šole Gornja Radgona in harmonikaš Tomi Bratuša.

Vsem sodelujočim se iskreno zahvaljujemo za njihov trud, Občini Gornja Radgona za financiranje srečanja, prostovoljcem KORK Črešnjevci-Zbigovci za vso organizacijo in PGD Zbigovci za možnost uporabe njihovih prostorov.

KORK Črešnjevci-Zbigovci


Več slik najdete v galeriji.
 

 

Podeli:

SKRB ZA ZDRAVSTVENO IN SOCIALNO PREVENTIVO NA JANŽEVEM VRHU

S prsti začutiti...

S prsti začutiti...

Izdajalska rdeča lička...:)

Izdajalska rdeča lička...:)

Zdrav zajtrk in klepet

Zdrav zajtrk in klepet

Krajevna organizacija Rdečega križa Janžev Vrh je v okviru javnih pooblastil, ki so opredeljena v Statutu RKS – OZ Gornja Radgona in v Pravilih o delovanju KORK, ponovno izvedla meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola, ki so potekale v prostorih Gasilskega doma na Janževem Vrhu, v soboto 27. 10. 2018. Meritve izvajamo od leta 2016 redno tri krat letno, udeležuje pa se jih povprečno 40 krajanov.

V naši vasi na Janževem Vrhu imamo nekaj medicinskih sester, ki nam rade priskočijo na pomoč. Zelo dejavne so ga. Dragica Kreft Plajnšek, ga. Silva Poznič in ga. Ljudmila Gaber, ki po potrebi posameznikom svetujejo o primerni prehrani in odgovarjajo na številna vprašanja. Marsikdo v sproščenem, neformalnem pogovoru lažje pove svoje težave in lažje povpraša za nasvet.

Za člane naše KORK, ki imajo plačano članarino v tekočem letu, so vsa tri merjenja zastonj, ostali prispevajo prostovoljne prispevke za kritje stroškov nakupa merilnih lističev in lancet ter ostalega sanitetnega materiala. Po opravljenih meritvah vsak udeleženec dobi zajtrk, ki obsega topel napitek – čaj ali kavo, polnozrnat kruh namazan z doma pripravljenimi različnimi namazi in obložen s sezonsko doma pridelano zelenjavo ter sezonsko domače sadje. Ob tem poklepetajo o rezultatih meritev, zdravju, vremenu in marsičem, kar je tisti trenutek aktualno.

Tokrat smo v sodelovanju z Zdravstvenim domom Gornja Radgona v okviru projekta "NADGRADNJA IN RAZVOJ PREVENTIVNIH PROGRAMOV V LOKALNI SKUPNOSTI" organizirali še delavnico na temo : SAMOPREGLEDOVANJE DOJK IN MOD NA MODELIH. Delavnico je vodila patronažna medicinska sestra ga. Dragica Kreft Plajnšek.

Kljub začetni manjši zadregi in kar nekaj rdečimi lički na obrazih ter nasmeški zadrege na ustnicah tako žensk kot moških, so udeleženci radi prisluhnili besedam go. Dragice in potipali modele dojk in mod ter poiskali tumorje v njih. Enotno so menili, da je takšna vrsta izobraževanja koristna in potrebna še posebej zato, ker vsak sam s svojimi prsti začuti, kako in kaj iskati na svojem telesu.

Predsednica Krajevne organizacije Rdečega križa Janžev Vrh Marija Albert

Več slik najdete v galeriji.

Podeli:

Vabilo na izredni Zbor članov KORK Gornja Radgona

Podeli:

95 let Rozalije Lutar iz Črešnjevec

Le nekaj dni po praznovanju 95. rojstnega dne smo skupaj z delegacijo Rdečega križa obiskali Rozalijo, kličejo jo Zalika, Lutar v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni. Prijazno nas je sprejela in seveda tudi pogostila vnukinja Olga pri kateri preživlja jesen življenja. Z njo živi še mož Olge, Janko Fekonja in vnukinja Simona. Zaliko smo tokrat obiskali skupaj z delegacijo Rdečega križa, k njej pa nas je povabil predsednik KORK Črešnjevci –Zbigovci Janko Auguštin, ki ji je v imenu RK izročil Darilo. Čestitala ji je tudi sekretarka RKS – OZ Gornja Radgona, Katja Makovec, ter poverjenika Tončka in Franc Breznik. Kot nam je povedala, je bila obiska delegacije RK nadvse vesela. Preg sekretarke sta jo še pozdravila predsednica RKS – OZ Gornja Radgona Silva Vračko in predsednik KS Črešnjevci-Zbigovci Ivan Zemljič, ki pa se zaradi drugih obveznosti nista mogla udeležiti tega načrtovanega obiska. Po čestitkah smo sedli za obloženo mizo, nazdravili s slavljenko in se sproščeno pogovarjali. Ker je bistrega duha, rekli bi razuma in ima dober spomin, je bil pogovor z njo nadvse zanimiv. Iz svojega življenja nam je povedala veliko zanimivega.

Rozalija se je rodila 23. avgusta 1922. leta v družini "gospočkega" viničarja v Policah, od koder je 8 let obiskovala OŠ v Gornji Radgoni. Kot je povedala, je hodila v šolo 7 km peš. Najhujše je bilo pozimi, ko je zapadel sneg. Takrat sta oče in mati z ročnim plugom do bližnje glavne ceste naredila tir. Včasih so imeli otroci iz tega dela Polic srečo, da jih je v šolo na vozu peljal oče Anton Lutar, ki je bil konjar v KK Gornja Radgona. Že zgodaj je kot otrok pomagala orati staršem pri obdelavi vinograda, ki so ga obdelovali gospodarju, ki je živel v Avstriji. Bosa je v vinogradu nosila "škropilcu", ki je škropil vinsko trto, z nahrbtno škropilnico, ki so ji rekli "püta". Škropivo so z namakanjem galicije in apna, pripravljali v velikih lesenih ali cementnih kadeh, vodo pa zajemali v mlakah, ki so bile v dolini in bližini vinogradov katere so, kot viničarji obdelovali. Gospodar je bil pošten, saj je vsako delo, ki so ga opravili v vinogradu pošteno plačal. Kot mladenka je bila tudi varuhinja otrok pri znanem krojaču Jošku Propstu v Gornji Radgoni.

Zalika si je leta 1942 z možem Antonom ustvarila družino. Poročil ju je tedanji radgonski župnik Otto Glibe, civilna poroka pa se je odvijala v avstrijski Radgoni. Kot je povedala, slavja ni bilo. S pričama so odšli le na kosilo v gostilno. "V tistih časih je bilo veliko siromaštvo. Živeli smo skromno, zato nismo poznali praznovanja. Poznali smo le delo. Ko sem se poročila, sva z možem tri leta živela v Hafnerjevi hiši v Podgradu, kot najemnika. Sicer sem se doslej selila že 8 krat. Po poroki nisem bila deležna zakonskega življenja, kajti mož je bil takoj vpoklican v nemško vojsko, iz katere se je vrnil po štirih letih. V zakonu se nama je rodilo 7 otrok, štirje sinovi in tri hčerke, kateri so me obdarovali s številnimi vnuki in pravnuki. Ko se je mož vrnil iz vojske, se je zaposlil v tedanjem Kmetijskem posestvu kot konjar. Bil je dober mož in sva praznovala tudi zlato poroko. Ker sem celo življenje gospodinjila in skrbela za družino, imam sedaj pokojnino po možu."

Že v uvodu smo povedali, da je bistrega duha. Če je ne bi izdajale noge, bi še rada delala na vrtu. Tako pa sedaj, če je potreba, le kaj stori v kuhinji, kjer je v pomoč gospodinji, vnukinji Olgi. Kratkočasi se s vsakodnevnim branjem Slovenskih novic. Posebno rada bere, še vedno brez očal, tudi Prepih, kjer najde novice iz domačega okolja. Z branjem, gledanjem televizije in poslušanjem radija je na tekočem z vsem dogodki, ki jih prinašajo mediji. Ker ima dober spomin si jih tudi zapomni. Je zelo vesele narave. To smo doživeli tudi ob našem srečanju, ko nam je , kot iz rokava povedala kako šalo, kateri smo se do srca nasmejali. Rada je tudi pela. Spominja se, da je bilo nekoč veliko ljudskega petja. Po končanem delu na polju ali vinogradu je vedno zadonela pesem. Kot je dejala je bila to nekaka sprostitev po napornem delavnem dnevu. Rada je šla tudi v cerkev, kjer je pela na koru.

Foto in besedilo: Ludvik Kramberger

Podeli:

Megeneracijsko srečanje na Janževem Vrhu

Krajevna organizacija Rdečega križa Janžev Vrh je v sodelovanju z drugimi društvi, ki delujejo v njihovem kraju, organizirala že 5. medgeneracijsko srečanje na Janževem Vrhu. Predsednica KORK Janžev Vrh Marija Albert je o srečanju povedala:

"Kdaj ste se na zadnje s svojimi otroci, vnuki ali pravnuki igrali igrico "gnilo jajce"? Ali pa "človek ne jezi se"? Priznajte, že dolgo tega ne.

Na Janževem Vrhu smo tradicionalno v mesecu maju soorganizirali skupaj s PGD Janžev Vrh in DU Grozdek Janžev Vrh medgeneracijsko zdravstveno športno srečanje vaščanov Janževega in Melanjskega Vrha. Tokrat so prišli tudi krajani Ptujske ceste, Očeslavec in Gornje Radgone.

Srečanje smo pričeli z meritvami krvnega tlaka, glukoze in holesterola, nadaljevali s svečano podelitvijo priznanj našim krvodajalcem, katerim je priznanja izročila sekretarka OZ G. Radgona ga. Katja Makovec in obnovitvenim izobraževanjem ter delavnico na temo: "temeljni postopki oživljanja z uporabo AED".

Nato so sledile športne aktivnosti: tiste resne in tiste manj resne. Nekateri so se udeležili tradicionalnega pohoda med vinogradi in gozdovi, drugi, ki tega niso zmogli, so ostali ob Gasilskem domu na Janževem Vrhu in aktivno sodelovali pri drugih športnih igrah. Igrali smo namizni tenis, balinali, brcali na gol in metali na koš, še najbolj veselo in napeto pa je bilo pri tistih igrah, kjer smo lahko sodelovale vse generacije od najmlajših udeležencev, starih 2 leti do najstarejših, starih 87 let: "človek ne jezi se", gnilo jajce", " skupinsko smučanje na travi", "metanje škornja" … Smeha in veselja je bilo na pretek.

Ob koncu srečanja smo sklenili: Naslednje leto v maju se spet srečamo!"

Podeli:

Obisk 100 letne jubilantke Genovefe Kovačič

Sreda, 21. 12. 2016


Malo komu je dano, da bi doživel 100 let življenja. To je doživela Genovefa Kovačič, kličejo jo Genika, iz Polic 90 pri Gornji Radgoni. Že v dopoldanskih urah je Genika sprejemala goste, ki so ji prišli čestitat.

V popoldanskih urah smo jo obiskali predsednica RKS - OZ Gornja Radgona Silva Vračko, sekretarka Katja Makovec in poslovna sekretarka Sabina Srt.
Iz KORK Črešnjevci - Zbigovci se nam je pridružil predsednik Janko Auguštin. Prišel pa je tudi podžupan Občine Gornja Radgona Robert Žinkovič in novinar Ludvik Kramberger.

Čestitali smo ji k njenemu visokemu življenjskemu jubileju in ji zaželeli vesel božič in srečno leto 2017. Bila nas je nadvse vesela. S vsakim je izmenjala tudi nekaj besed.
Skratka, srečanje z jubilantko je bilo čustveno in nepozabno. Domači so nas pogostili s hrano in pijačo.

Genika, ki se nikoli ni poročila, se je rodila, 21. decembra 1916, v družini 9 otrok, od katerih še živi le ona. Vse svoje življenje je posvetila delu na zemlji. Kot je dejala, so obdelovali 5 hektarjev zemlje, nekoč s svojimi voli, pozneje pa strojno. Pred drugo svetovno vojno je, da bi si kaj zaslužila, občasno delala v vinogradih pri lastnikih vinogradov iz Avstrije. Za njeno visoko starost imaodličen spomin. V bolnišnici je bila le enkrat, ko si je s srpom poškodovala nogo. Za dolgo življenje se, po njenem, ima zahvaliti delu in zmernosti pri prehrani in pijači.

Povedala je, da je sedaj, ko ne more več delati, hvaležna za vse dobre sosede in sorodnike, zlasti nečakinjo Marijico, ki ji pomaga. Brez njihove pomoči ne bi mogla tukaj sama živeti. V dom pa ne bi rada šla, saj ji je tukaj lepo. Dneve in večere si krajša s poslušanjem radia. Najraje pa posluša Radio Ognjišče. Ob slovesu smo ji zaželeli še veliko zdravja, in da se ponovno snidemo ob praznovanju njenega 101 rojstnega dne.

 

Podeli:

Obiskalo smo 90-letno Ivano Klobasa

Četrtek, 19. 5. 2016

Pred 90 leti, dne 14. 5. 1926, se je rodila Ivana Klobasa in Polic. Ob tej priložnosti smo jo Rdečekrižarji obiskali in se poveselili ob njenem prazniku. Bila nas je zelo vesela, saj se še vedno rada podruži z ljudmi in obuja spomine. Prostovoljci KORK Črešnjevci-Zbigovci jo večkrat obiščemo. Tako smo se tudi tokrat zbrali predsednik Janko Auguštin in prostovoljki Suzana Vake in Sabina Srt. Iskrene čestitke pa sta ji zaželela tudi sekretarka RKS - OZ Gornja Radgona Katja Makovec in novinar Ludvik Kramberger. Vedno prijazni domačini so nam ponudili gostoljubje in nas pogostili z jedačo in pijačo.

Go. Ivani želimo še mnoga zdrava leta.

KORK Črešnjevci-Zbigovci

Podeli:

Obisk starejše občanke v KORK Črešnjevci-Zbigovci

http://mojkraj.info/index.php/obletnic-e/8202-sedem-otrok-deset-vnukov-sedemnajst-pravnukov-in-en-prapravnuk
 

Podeli:

RK Slovenije - Aktualno

Četrtek, 3. november 2016

Vlada umaknila obravnavo Zakona o tujcih

Nedelja, 6. november 2016

Zmaga na vsak način

Petek, 28. oktober 2016

Teden solidarnosti 2016

Znamka Aplikacija Daruj kri Telekom Slovenije Canon Revoz BESSY Anonimna e-prijava nasilja v družini Lek Pošta Slovenije NLB KRKA Tuš SKB NLB Vita Unicredit bank Luka Koper Si.mobil Petrol Mercator BSH BTC SAZAS Geoplin Medis MINT mitja Stopimo skupaj MDDSZ Sklad

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

OZRK Gornja Radgona